Καταγγελία στο  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για τη σειρά «Masters of sex» του MTV

Προς: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Κοινοποίηση: Όπως Πίνακας Αποδεκτών

[ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ "ΟΔΥΣΣΕΙΑ"]

Αθήνα,  16/6/2020

Αξιότιμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, χαίρετε.

Aπo την Τρίτη 8/06/2020, ξεκίνησε η καθημερινή προβολή της σειράς «Masters of Sex» στο «Macedonia TV» του ομίλου ΑΝΤ1, ώρα 23:00.

Δεδομένου του γεγονότος ότι την ώρα αυτή που προβάλλεται η εν λόγω σειρά, ως γνωστό, μεγάλο τμήμα ανηλίκων (έφηβοι αλλά και παιδιά), ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού δεν κοιμούνται και πολύ πιθανό να παρακολουθούν κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

  • Η συγκεκριμένη σειρά, η οποία προβλήθηκε στις ΗΠΑ το διάστημα 2013-2016 και διεκόπη λόγω χαμηλής ακροαματικότητας («ratings declines») και πτώση ποιότητας («drops in quality»)[[1]],έχει ωςαποκλειστικό σχεδόν αντικείμενο την «παρατήρηση» ζευγαριών που κάνουν sex! Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, οι τολμηρές και άσεμνες σκηνές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αλλεπάλληλες και αποτελούν το κεντρικό ενδιαφέρον των επεισοδίων της σειράς. Ενώ, όπως εύκολα διαπιστώνει ένας τηλεθεατής, δεν πρόκειται περί απλών «αισθησιακών» εικόνων, αλλά για σκηνές που εντάσσονται σαφώς στα πλαίσια πορνογραφικού υλικού.

Όπως με έμφαση αναφέρει παλαιότερη διαφημιστική-ενημερωτική ανάρτηση[[2]]:

«Δεν θα σας πούμε ψέματα. Το Masters of Sex έχει πολύ από αυτό που υποψιάζεστε… Δείχνει, περιγράφει, υπονοεί, αναλύει, αποθεώνει το σεξ»!

  • Επίσης, η όλη υπόθεση και η κάθε έκφανση σεξουαλικής δραστηριότητας που προβάλλεται, φαίνεται να έχει πολύσυγκεκριμένα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στη σκέψη των τηλεθεατών, τα οποία σχετίζονται με ζητήματα διαμόρφωσης συνείδησης και προτύπων(και αποδόμησης ταυτόχρονα), γεγονός που λόγω της πιθανής ύπαρξης πλήθους ανηλίκων τηλεθεατών την ώρα προβολής της σειράς, ο καθένας θα συμφωνούσε ότι δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στο κατά πόσο κάτι τέτοιο συνάδει με:
    «το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας» (Σύνταγμα αρθ. 15, παρ. 2).
  • Η ίδια ακριβώς αρχή αναφορικά με τους ανήλικους τηλεθεατές, είναι κάτι που αυτονοήτως αποτυπώνεται τόσο στις«Ελεγκτικές Αρμοδιότητες»του ΕΣΡ[[3]], όσο και αντιστοίχως στις «Γενικές Αρχές» του Συμβουλίου Ελέγχου & Επικοινωνίας (ΣΕΕ), όπου και γίνεται λόγος για «στοιχεία ή οπτικές παραστάσεις, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα παιδιά και τους νέους πνευματικά, ηθικά ή σωματικά». (αρθ. 18, παρ. 2) [[4]]

Παρομοίως άλλωστε, τo Ε.Σ.Ρ. τον Οκτώβριο 2019 φιλοξένησε στην Αθήνα την 50η συνάντηση των μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τη Ραδιοτηλεόραση, όπου και επισημάνθηκε η ανάγκη  «για την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο» και από «πορνογραφικό περιεχόμενο».

  • Συμπληρωματικά περί της αποσκοπούμενης διαμόρφωσης συνείδησης-προτύπων στους τηλεθεατές, παρατίθενται οι παρακάτω παρατηρήσεις:
  • Γενικά, η σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα αντιδιαστέλεται (μέσω σκόπιμων διαλόγων και εικόνων) και προτάσσεται ρητώς, ως αξία καθεαυτή, έναντι της αγάπης και του έρωτα.

Με άλλα λόγια, μέσα απ’ τους ρόλους των πρωταγωνιστών της σειράς, εξωραΐζεται και προβάλλεται ως ενδεδειγμένη, μια δίχως ενδοιασμούς ή συναισθηματισμούς, ηθικές αναστολές και αιδώ, προσέγγιση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

  • Παράλληλα δε, το πρότυπο των οικογενειών που αποτελούνται από παντρεμένους γονείς και τα παιδιά τους σαφώς υπονομεύεται,θεωρούμενο μάλλον υπό το πρίσμα ότι κάτι τέτοιο παραπέμπει σε εσφαλμένες και ξεπερασμένες-οπισθοδρομικές κοινωνικές αξίες και δομές!

Πολύ ενδεικτικά πχ. η σύζυγος του «ερευνητή» η οποία προσπαθεί να κάνει παιδί, παρουσιάζεται και χαρακτηρίζεται ως «πληκτική και βαρετή»

  • Επίσης,η απιστία-μοιχεία προβάλλεται έντονα ως καθ’ όλα αποδεκτή και φυσιολογική (έως …αναγκαία) σεξουαλική συμπεριφορά!!

Χαρακτηριστικά, ο παντρεμένος «ερευνητής» χάριν της «έρευνας» για «επιστημονικούς λόγους», προτρέπει τη συνεργάτιδά του να κάνουν σεξ (και οι δύο τους άλλωστε προτρέπουν άλλον, επίσης έγγαμο γιατρό να συμμετάσχει στην «έρευνα», γεγονός που αποδέχεται με χαρά.)

  • Αποτελεί δεδομένο, τόσο για την επιστήμη όσο και για την κοινή λογική, ότι η παρακολούθηση σεξουαλικού περιεχομένου επηρεάζει αποφασιστικά τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές ως προς τον χρόνο έναρξης, τον τύπο δραστηριότητας καιτο τι θεωρείται φυσιολογικό και κανονικότητα,το ποιες πρακτικές θεωρούνται βλαβερές ή ακίνδυνες. Δεδομένων δηλαδή των διαφόρου είδους σεξουαλικής δραστηριότητας σκηνών που προβάλλονται, οφείλει να ληφθεί υπόψιν ότι η έκθεση των εφήβων σε τέτοιο περιεχόμενο συνδέεται με αλλαγές στάσεων σχετικά με το φύλο και την ταυτότητα φύλου, πρόωρο πέρασμα σε σεξουαλική δραστηριότητα, εγκυμοσύνη και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις[[5]]
  • Αίσθηση κάνουν τέλος, οι πολλές σκηνές που δείχνουν τους υπευθύνους της έρευνας να ‘παρατηρούν’ με προσήλωση-‘επιστημονικότητα’ τις σεξουαλικές περιπτύξεις μπροστά τους, ενίοτε …λαμβάνοντας μέρος κι οι ίδιοι ενεργά, με τη χρήση σεξουαλικού αντικειμένου! Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δι’ αυτού του τρόπου μεταξύ άλλων προωθείται και η διαστροφή της ηδονοβλεψίας• ή της πλήρως απελευθερωμένης -ακόμα και σε δημόσια θέα- σεξουαλικής δραστηριότητας…

Συνοψίζοντας:

Η προβολή του προγράμματος περιέχει σαφώς πορνογραφικό περιεχόμενο και «οπτικές παραστάσεις που προσβάλλουν τα ήθη και τις επικρατούσες αντιλήψεις ευπρέπειας».

Κυρίως όμως, αφενός λόγω της επιδιωκόμενης διαμόρφωσης συνείδησης στους τηλεθεατές, δηλαδή προώθησης συγκεκριμένων -περί σεξουαλικής δραστηριότητας- κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών• και αφετέρου λόγω της ώρας προβολής, τελικά περιέχει επιζήμια έως επικίνδυνα ‘μηνύματα’-πρότυπα προς ανηλίκους, κατ’ επέκταση δε, «στοιχεία ή οπτικές παραστάσεις, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα παιδιά και τους νέους πνευματικά, ηθικά ή σωματικά».

Ως εκ τούτων, η προβολή της σειράς κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει

α) την «ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης…»

β) «το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας»

Ως γονείς και πολίτες, αιτούμαστε και προσδοκούμε από το ΕΣΡ την απόσυρση του εν λόγω προγράμματος.

Εάν παρ’ ελπίδα η σειρά εξακολουθήσει να προβάλλεται, αν μη τι άλλο η ώρα προβολής οφείλει να μεταφερθεί για μετά τα μεσάνυχτα (πχ. 02:00, όπως συνέβη προ δύο ετών και με το «Game of Love»)

Εκτιμούμε ότι όταν προβάλλονται προγράμματα με τις παραπάνω πρακτικές, πρότυπα και στόχους, ως κοινωνία αξίζουν την προσοχή μας, καθότι το μόνο που κατ’ ουσία προάγουν είναι η υποβάθμιση όχι μόνο της οικογένειας, αλλά γενικά των ανθρωπίνων σχέσεων και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ούτε λίγο ούτε πολύ σε μία ενστικτώδη-ζωώδη έκφανση και προοπτική.

Με εκτίμηση
Ένωση Προσώπων Ο.Δ.Υ.Σ.Σ.Ε.Ι.Α.

www.odysseia-society.gr

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Γραφείο Γενικού Γραμματέα

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

ΒΟΥΛΗ
Γραφείο κ. Προέδρου Βουλής

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Γραφείο Μακαριωτάτου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • Πρόεδρο Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
  • Αρχιγραμματέα Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV Α.Ε

[1].    https://slate.com/culture/2016/11/showtime-cancels-masters-of-sex.html

[2].   http://www.theseries.gr/masters-of-sex-ena-masterpiece-dramatourgias-kai-stul/

[3].   esr.gr/το-εσρ/ιστορικό-αρμοδιότητες/

[4].   https://www.esr.gr/50th-meeting-epra-in-athens/

[5]Rebecca L. Collins, Victor C. Strasburger, Jane D. Brown, Edward Donnerstein, Amanda Lenhart, L. Monique Ward. Sexual Media and Childhood Well-being and Health. Pediatrics November 2017, 140 (Supplement 2) S162-S166; DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2016-1758X

 

[ΠΗΓΗ https://odysseia-society.gr/wp/katangelia-sto-ethniko-symvoulio-radiotileorasis-gia-ti-sira-masters-of-sex-tou-mtv/]

Τελευταῖες ἀναρτήσεις

Υποκατηγορίες