ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ»

Της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, με την επωνυμία «ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της οδού Θέσπιδος αρ. 11

ΚΑΤΑ

Του τηλεοπτικού σταθμού με την επωνυμία Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ και το διακριτικό τίτλο ALPHA, που εδρεύει στην Κάτω Κηφισιά Αττικής επί της οδού Βιλτανιώτη αρ. 36

Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA προβάλλει σε ώρες υψηλής τηλεθέασης για όλες τις ηλικίες και συγκεκριμένα στις 21.00 κάθε Παρασκευή, μία σειρά μυθοπλασίας με τον τίτλο «φόνοι στο καμπαναριό» και υπότιτλο «μια θεϊκή κωμωδία», όπου η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα γυναικείο ορθόδοξο μοναστήρι, όπου συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα, με τα οποία διακωμωδείται ο θεσμός του μοναχισμού και οι χιλιάδες ορθόδοξοι μοναχοί και μοναχές ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Επιπλέον, διακωμωδούνται σημαντικές πτυχές της ορθοδόξου πίστεως, όπως οι ιερές εικόνες, τα άγια λείψανα, οι ιερές ακολουθίες. Οι μοναχές παρουσιάζονται σαν να είναι αλλοπρόσαλλα άτομα που βλέπουν οράματα ή πιστεύουν σε λαϊκές δεισιδαιμονίες ασύμβατες με την ορθόδοξη πίστη, όπως η προστασία από τα σκόρδα.

Η ως άνω κωμωδία, αποτελεί πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά και για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο που απορρίπτει τις οποιεσδήποτε θρησκευτικές διακρίσεις και χλευασμούς, ως αναχρονιστικές και ρατσιστικές.

Η προστασία της συνταγματικά προστατευμένης θρησκευτικής συνειδήσεως, δεν αφορά μόνο τις θρησκευτικές μειονότητες, αλλά και την επικρατούσα θρησκεία. Η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελούσε αναμφίβολα αντικείμενο αποδοκιμασίας, ενδεχομένως και ποινικής διώξεως, αν διακωμωδούσε με τον ίδιο τρόπο άλλες θρησκευτικές ομάδες πχ Εβραίους, Μουσουλμάνους ή κοινωνικές ομάδες πχ ΛΟΑΤΚΙ.

Μήπως, λοιπόν, θα γίνει ανεκτή η προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος επειδή αυτή δεν αφορά τις ανωτέρω αναφερόμενες ομάδες, αλλά μόνο τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και ιδιαιτέρως τους μοναχούς;

Σαφώς και ο Θεός δεν έχει ανάγκη υπερασπίσεως, ούτε από εμάς ούτε από το ΕΣΡ. Εμείς, ωστόσο, έχουμε την ηθική υποχρέωση να προβούμε στην παρούσα καταγγελία, αισθανόμενοι υπόλογοι στον Θεό και στους χιλιάδες μοναχούς της πατρίδας μας, αν δεν ενεργήσουμε ό,τι μπορούμε για την αποτροπή του ρατσιστικού και βάναυσου εξευτελισμού του μοναχικού σχήματος, το οποίο τόσα έχει προσφέρει στο έθνος και την κοινωνία. Ελπίζουμε την ίδια ευθύνη  να αισθάνεστε και εσείς, κατέχοντες την υπεύθυνη θέση  στην οποία βρίσκεστε.

Επειδή η διακωμώδηση ή απλώς η χρήση για άσκοπους λόγους των ιερών της ορθοδόξου πίστεως, προσβάλλει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τεκμήριο ανήκει στην επικρατούσα θρησκεία κατ’ άρθρον 3 του Συντάγματος.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Επειδή η καταγγελλόμενη τηλεοπτική σειρά υποβαθμίζει την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεοράσεως.

Επειδή η ανωτέρω σειρά προβάλλεται εβδομαδιαίως σε ημέρα και ώρα που συνήθως παρακολουθούν και μικρά παιδιά.

Επειδή η Αρχή σας οφείλει να ελέγχει αν τα προβαλλόμενα προγράμματα, υπηρετούν το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας, όπως ορίζει το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

Επειδή η ανεξάρτητη αρχή σας, έχει στις αρμοδιότητές της τον έλεγχο ως προς το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών,  και ελέγχει συστηματικά την τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος.

Επειδή σε περιπτώσεις παραβιάσεως της νομοθεσίας το ΕΣΡ επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα ή άλλες διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας.

Επειδή μεταξύ των σκοπών της μη κερδοσκοπικής εταιρείας μας είναι και η προάσπιση της Ορθοδόξου Πίστεως, επομένως έχουμε έννομο συμφέρον για την άσκηση της παρούσας καταγγελίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΖΗΤΟΥΜΕ

Την επιβολή των νομίμων κυρώσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για την προβολή από τηλεοράσεως της ρατσιστικής τηλεοπτικής σειράς με τον τίτλο «φόνοι στο καμπαναριό».

Μαρούσι 26/10/2023

Διά την Εστίαν Πατερικών Μελετών

Χαράλαμπος Άνδραλης

Δικηγόρος